Wat doet de industrie in China en Europa en hoe staat het met de inflatie in de eurozone. Beleggers kijken komende week uit naar richtinggevende macrocijfers.

Een stroom nieuwe economische cijfers kan deze week een belangrijke invloed hebben op de beurshandel. De cijfers geven beleggers een beeld van de actuele ontwikkeling van de internationale economie, waarbij geruststellende berichten de opmars van de beurzen van de afgelopen week verder kunnen steunen.

Inkoopmanagers China en Europa

Het spits wordt maandag, nog voor de opening van de Europese markten, afgebeten in China. Daar geeft de Britse bank HSBC met zijn inkoopmanagersindex een eerste schatting van de ontwikkeling van de Chinese industrie in maart. In doorsnee wordt verwacht dat de industriële activiteit in ongeveer hetzelfde tempo is afgenomen als in februari.

Dezelfde dag komen vergelijkbare cijfers uit de eurozone. Daar wordt gerekend op een stabiele groei van zowel de industrie als de dienstensector, nadat de economische groei volgens onderzoeksbureau Markit in februari het hoogste peil van de afgelopen 3 jaar bereikte. Markit geeft maandag ook een eerste raming van de activiteit in de Amerikaanse industrie, die naar verwachting in maart opnieuw stevig is gegroeid.

Consumentenvertrouwen Nederland

Dinsdag wordt de ontwikkeling van het producentenvertrouwen in Duitsland, Frankrijk en Nederland gemeld, waarbij in Duitsland op een geringe afname wordt gerekend. Het CBS schetst die dag ook een beeld van de uitgaven van Nederlandse consumenten in januari.

Ook het vertrouwen van consumenten komt ruimschoots aan bod. Dinsdag wordt de meest recente stand in de Verenigde Staten gemeld, gevolgd door Duitsland op woensdag, Frankrijk op donderdag en de hele eurozone aan het einde van de week.

Duitse inflatie

Vanuit de VS komt donderdag verder een nieuwe schatting van de economische groei in het vierde kwartaal. Daarnaast staan gedurende de hele week diverse publicaties over de ontwikkelingen op de huizenmarkt op de agenda.

In Europa wordt verder uitgekeken naar de eerste schatting van de inflatie in Duitsland, op vrijdag. Als Europa's grootste economie bepaalt de Duitse geldontwaarding voor een belangrijk deel de ontwikkeling van de inflatie in de eurozone, die de afgelopen maanden tot dichtbij het nulpunt is gezakt.

Naast alle economische cijfers blijven beleggers scherp letten op de ontwikkelingen rond Rusland en Oekraïne. Beleggers schudden afgelopen week de zorgen over een nieuwe Koude Oorlog in ieder geval voorlopig van zich af en zetten de belangrijkste beurzen weer op winst. Een verdere escalatie van de crisis kan de relatieve rust op de beurzen echter snel weer verstoren.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl